Accu van elektrische auto – hoe zit dat nou?

Packs elektrische auto bestelwagen accu Flinc-EV

Accu van elektrische auto – hoe zit dat nou?

Het leveren van maatwerk voelt voor Flinc-EV net zo vanzelfsprekend als het leveren van service en begeleiding. Vele vragen zich af, de Accu van elektrische auto, wat, wanneer en waarom.
Om goed advies te kunnen geven over passende voertuigen, hebben wij ook een degelijke en ruime kennis opgedaan omtrent de verschillende accu soorten. Omdat er voor elektrische voertuigen met name de keuze is tussen lood en lithium accu’s, zetten wij de voor en nadelen van deze twee accu soorten voor u op een rij:

Voordelen en nadelen lood accu

Te beginnen met de loodaccu. Deze noemen wij als eerste omdat deze vaak in aanschafprijs een goedkopere optie is dan de lithium accu. Gemiddeld is deze namelijk 30% goedkoper dan een lithium accu. Maar de loodaccu heeft naast de aanschafprijs nog een aantal andere voordelen. Zo is de loodaccu niet temperatuurgevoelig. Dat betekent in de praktijk, dat ook als u vaak korte ritten maakt, de loodaccu daar geen hinder van ondervindt. Kiest u bijvoorbeeld voor een Flinc-EV Cargo TukTuk dan kunt u dus op een avond heel wat pizza’s bezorgen. Maar heeft u tussendoor ook voldoende tijd om de Tuktuk aan de kant te zetten en de pizza’s vers te bakken!

Het bekendste nadeel van de loodaccu is dat het vermogen afneemt naarmate de accu minder vol is. Dus bereikt u initieel nog bijvoorbeeld een maximale snelheid van 45 km/h dan kan dit bij een vrijwel lege accu wel terugzakken naar 25 km/h.
Een tweede, minder bekend nadeel van een loodaccu is de beperkte levensduur, deze wordt uitgedrukt in een aantal cycli. Redelijkerwijs heeft een loodaccu een levensduur van circa 600 cycli. Gezien het feit dat ook het opladen van een halfvolle accu telt als een cyclus is daarom ook vaak het advies om een accu volledig te laden.

Voordelen lithium accu van elektrische auto 

Het duurdere broertje van de loodaccu is de lithium accu. Deze heeft naast het nadeel van de hogere aankoopprijs echter ook veel voordelen. Deze accu zorgt niet alleen voor een groter bereik, omdat er meer “power” in zit maar geeft ook tot 5% van zijn accucapaciteit nog 100% vermogen af. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld een 80 km/h versie ook op de laatste 5 km van het bereik die 80 km/h blijft aantikken. Daarnaast kent de lithium accu ook geen beperkingen in het aantal oplaad cycli. Dat maakt het dus ook makkelijker om een beetje bij te laden of te stoppen met laden wanneer deze nog niet helemaal vol is.

Een klein minpuntje

Een nog niet genoemd minpuntje van de lithium accu is de temperatuurgevoeligheid. Dat betekent dat deze de beste performance geeft wanneer de accu de temperatuur van 40 graden Celsius bereikt. Dat betekent niet dat kortere ritten en lagere temperaturen een probleem vormen. Maar de langere ritten zijn voor deze accu wel favoriet!

 

Wilt u weten welke vragen u uzelf moet stellen om een goede keuze tussen een lood of lithium batterij te kunnen maken? Lees dan hier verder.

 

City Bootcamp elektrische tuktuk Flinc-EV
Flinc-EV lithium accu tuktuk

Maatwerk en advies bij Flinc-EV

Wij helpen u niet alleen met de keuze van het juiste voertuig. Wij kijken met u mee naar de keuze van de accu’s betreffende investering, het gebruik en gewenste bereik. Daarnaast kijken wij ook naar het laadvermogen in verband met accugewicht of naar het eventueel boosten van de accu’s.
Flinc-EV is uw partner als het gaat om de keuze van de voertuigen en het hele vervoersplan!