Waarom elektrisch rijden niet meer weg te denken is

Zero emissie zones in Nederland - elektrisch rijden is niet meer weg te denken

Waarom elektrisch rijden niet meer weg te denken is.

Zero-emissie zones, wet & regelgeving en producenten die alleen nog maar elektrisch gaan produceren.

Vanaf 2030 is alleen de verkoop van 100% elektrische personen auto’s toegestaan.

Er zijn meerdere redenen waarom elektrische auto’s niet meer weg te denken zullen zijn uit het toekomstige straatbeeld. Op de website van de rijksoverheid staan delen van het klimaatakkoord beschreven en de gevolgen die deze hebben voor de auto-industrie.
‘’In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten. In 2050 is dat zelfs 95% minder . Schoon vervoer helpt die doelen te bereiken. Alle nieuwe personenauto’s die in 2030 op de markt komen, moeten bijvoorbeeld 100% elektrisch zijn. Deze auto’s rijden dan op elektriciteit uit een batterij, waterstof-brandstofcel of zonnepanelen.’’ (Rijksoverheid, 2022)
Daarnaast is het zo dat op dit moment de discussie al plaatsvindt over de mogelijkheid om leasen van niet elektrische auto’s te verbieden over 4 jaar. Het is namelijk zo dat 55% van de nieuw verkochte auto’s leaseauto’s zijn. Daarom pleit de NVDE voor een verbod op niet elektrische lease vanaf 2025. (Nu.nl, 2021)

Zero-emissie zones in meer dan 30 steden in Nederland 

Naast de eerder genoemde afspraken uit het klimaatakkoord, zijn er ook afspraken omtrent zero-emissie zones in Nederland. Zo is er afgesproken dat er vanaf januari 2025 minimaal dertig steden in Nederland een zero-emissie zone moeten hebben ingesteld. En vanaf 2030 moeten alle voertuigen in deze zones emissievrij rijden. (TLN, 2021)
Eerder had elke gemeente de vrije hand omtrent de regels voor de milieuzones, maar sinds 2020 zijn deze landelijk gelijk getrokken. Nu bepaalt de emissieklasse van de dieselauto, vrachtwagen of bus of men de milieuzone wel of niet mag inrijden. (Rijksoverheid, 2022)
Gelukkig is er wel aan de ondernemers gedacht en moet een gemeente minimaal 4 jaar voor ingang van een nieuwe milieuzone de zone bekend maken. Zo heeft een ondernemer voldoende tijd om zich voor te bereiden.
Steden waar al milieuzones in werking zijn gesteld of waar ze voornemens zijn dit binnen nu en enkele jaren te gaan doen zijn. Amsterdam, Assen, Delft, Eindhoven, Haarlem, ’s Hertogen Bosch, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Zwolle. (TLN, 2021)

Producenten van auto’s gaan over op elektrisch

Steeds meer autoproducten gaan over op het produceren van elektrische auto’s. Niet zo raar natuurlijk, gezien de vraag naar elektrische auto’s in de afgelopen jaren flink is gestegen en de genoemde maatregelen ook in de toekomst vraag zullen creëren.
Sommige autoproducenten gaan nog een stapje verder dan alleen de productie van elektrische modellen. Zo heeft Volvo het doel om koploper te worden als het aankomt op elektrische wagens. Vanaf 2030 zal Volvo alleen nog maar elektrische auto’s produceren.
Maar Volvo is niet de enige, ook de producenten Ford en Volkswagen hebben zich bij dit doel aangesloten. Jaquar Land Rover heeft zelfs een nog ambitieuzere doelstelling om al vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto’s te produceren. Op zichzelf al een ambitieuze doelstelling, maar helemaal gezien Jaquar niet bekend staat om zijn elektrische modellen. Andere merken hebben wellicht nog geen concrete einddatum voor productie van modellen met verbrandingsmotor gecommuniceerd, maar ook daar worden de nieuwe modellen voor komende jaren voornamelijk elektrisch gepresenteerd. (Wingerden, 2021)

Elektrische auto’s zijn dus niet meer weg te denken.

Al deze ontwikkelingen en maatregelen zorgen ervoor dat zowel personenwagens als transport in de toekomst schoon moeten zijn. En voor stedelijke bewoners en ondernemers komt dit nog een stukje sneller dichterbij.

De vraag die dan overblijft is, bent u al klaar voor de overstap naar schoon vervoer?

Flinc-EV is een onafhankelijk expert in elektrisch rijden en met haar ruime ervaring DE partner voor ondernemend Nederland. Want elke ondernemer, groot of klein, wil toch comfortabel, efficiënt passend en budget vriendelijk rijden? Benieuwd welke ondernemers uw voorgingen? Kijk dan eens op onze impressie pagina of bekijk leuke filmpjes op ons YouTube kanaal.